cs-CZen-US

cyklopoute.cz

cyklistika s dalším rozměrem 
Perfection is in our nature.

Příroda

Kolo je ideální prostředek pro poznávání krajiny
BMX is Back.

Parta

Příležitost poznat nové tváře

Tisková zpráva: 15. CYKLOPOUŤ ZÁPADNÍ ČECHY 9. – 18. 8. 2019.

Z Plzně vyrazí v sobotu na pouť po Západních Čechách na 170 cyklopoutníků

 

Trasa na kole: Plzeň – Domažlice  – Kladruby –  Teplá  –  Františkovy Lázně – Toužim (SKOKY)  –  Karlovy Vary  –  Žatec  –  Litoměřice.

 

Každým rokem, putuje skupina cyklopoutníků na známá i méně známá poutní místa Česka i Evropy. Propojuje tak v sobě motto křesťanské sportovní organizace Orel stojí, která letos slaví 110 let od svého vzniku - Dávat sportu smysl – sportem, kulturou a duchovnem.

I v letošním roce se vydá (rekordních) 170 cyklistů z Čech, Moravy, Slezska i Slovenska na pouť po Západních Čechách. Organizátoři (z uherskobrodského Orla) naváží na předchozích 14. ročníků, které vedly do různých zemí Evropy. V letech 2004 a 2007 cyklistické poutě směřovaly do rakouského poutního místa Mariazell, v roce 2005 do Kolína nad Rýnem na XX. Světové setkání mládeže s papežem Benediktem XVI., v roce 2008 do Čenstochové (Polsko), u příležitosti 100. výročí založení v roce 2009 ORLA projeli cyklisté napříč Českou republikou. V roce 2010 jeli přes Slovensko do Maďarska a zpět a v roce 2011 do Santiaga de Compostela, spojenou s účastí na setkání mládeže v Madridu.

 

V roce 2012 putovali do Říma v rámci 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Zde byli také přijati papežem Benediktem XIV. při generální audienci. V roce 2013 podnikli cyklopouť ze Soluně na Velehrad, a také po České republice. V létě 2014 to pak byla cyklopouť do slovenské Levoče a zpět. V roce putovali po České republice z Uherského Brodu na Svatou Horu u Příbrami. V roce 2016 uskutečnili cyklopouť z Prahy do Krakova na Světové dny mládeže. V dalším roce (2017) putovali do portugalské Fátimy. V loňském roce pak z Českých Budějovic do rakouského Mariazell.

 

Letošní (v pořadí již 15. ročník) cyklopouti povede v tradičním termínu (od 9. do 18. srpna 2019) po západních koutech naší vlasti. Co poutníky na kolech čeká? Kromě tradičního skvělého společenství cyklopoutníků, které díky jízdě na kole propojuje všechny generace - tj. „cyklistiku s dalším rozměrem, také na místa známá, mnohdy zapomenutá i opomenutá.

 

„Sraz i start pouti je v Plzni. Ze západočeské metropole, která se může pochlubit nejvyšší věží v Česku i světovou kvalitou piva, se vydáme na úvodní etapu do Domažlic. Přijedeme právě včas, neboť se zde bude konat tradiční pouť na Veselé Hoře u Domažlic (na Vavřinečku). A bude to také připomínka pouti z roku 1939. Jak už samotný letopočet napovídá, byla to tehdy pouť spojena s protestem vůči nastupujícímu nacismu. Právě zde před 80 let pronesl kázání o důležitosti svobody Mons. Bohumil Stašek. Z Chodska, v nedělní odpolední etapě, doputujeme do Kladrub, které vynikají rozsáhlým klášterem a dlouhým kostelem (třetím nejdelším v ČR) od stavitele Santiniho. Ve třetí etapě dorazíme do premonstrátského kláštera v Teplé, kde budeme slavit mši svatou u hrobu blahoslaveného Hroznaty. Především Premonstráti měli v historii velký podíl na vzniku řady lázeňských měst. A právě další etapa povede přes Mariánské Lázně, Lázně Kynžvart a přenocujeme v dalších lázních - Františkových. V pátém dnu nás čeká vyjížďka podél řeky Ohře do Chlumu svaté Máří, dále si prohlédneme v Bečově nad Teplou relikviář svatého Maura, a po té zavítáme do Toužimi. Odtud se vydáme o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie (15. srpna 2019) do kostela Navštívení Panny Marie ve SKOCÍCH. Místa, kde se zastavil čas, místa opuštěného a současně živého. Etapu zakončíme, a také do svého cyklopoutnického Kredinciálu „doplníme“ třetí lázně z tzv. Lázeňského trojúhelníku, Karlovy Vary. Odtud pojedeme do Žatce, města chmele a piva. Cyklopouť pak zakončíme v litoměřické katedrále svatého Štěpána. Etapy jsou oproti dřívějším ročníkům kratší, avšak pro zdatnější cyklisty je připravena druhá alternativa, ve které budou moci uplatnit svoji vytrvalost,“ uvedl hlavní organizátor Petr Gabriel.

 

Nocovat se bude stejně jako na všech předchozích cyklopoutích v tělocvičnách, sportovních halách, ve třídách, či klášteře. Organizační tým bude také tradičně zajišťovat stravu účastníkům. Proto mezi účastníky nechybí ani kuchař, a také zdravotní a servisní doprovod pro opravy kol. Účastníci budou zdolávat jednotlivé etapy ve skupinkách od čtyř až po dvanáct osob.

 

„Tak jako všechny předchozí naše cyklopoutě, tak i ta letošní bude otevřená pro všechny věkové skupiny – lidi ve víře pevné, hledající i tápající.“, dodal na závěr Petr Gabriel.



Souhrnný program zahájení cyklopouti v Plzni:

 

Pátek 09.08.2019

17:00 – 20:00 – prezence účastníků

20:30 – duchovní program v kostele Panny Marie Růžencové, Jiráskovo náměstí, Plzeň - Slovany

 

Sobota 10.08.2019

07:00 – 8:00 snídaně

08:00 - 9:00 nakládka a uložení osobních věcí do doprovodného autobusu

09:00 – startovací mše svatá za všechny cyklopoutníky (kostel Panny Marie Růžencové)

10:00 hodin slavnostní start s požehnáním na cestu (Jiráskovo nám. před kostelem).




Další zajímavosti

V případě potřeby jsou organizátoři nápomocni jak se servisem kol, tak se zdravotní službou.

 

Účastníci obdrží u prezentace tašku s doporučenými trasami jednotlivých etap, které si stáhnou do svých mobilů. Součástí tašky cyklopoutníka je také originální „Credenciál“ cyklopoutníka, který je určen na sbírání razítek ze zajímavých míst během cyklopouti.

 

Celkem 5 účastníků pojede na netradičních leho-kolech. 10 cyklistů pak jede na elektro-kolech.

Vůbec nejstarší účastníkem bude pak pan Karel, ročník narození 1935!! A nejmladším účastníkem bude Martínek, který přímo na cyklopouti oslaví 2 roky. Jeho si však tatínek poveze na svém kole. Nejmladší účastníkem, resp. účastnicí, které pojede za pomocí svých sil tak bude účastnice z Ústí nad Orlicí, které je 13 let.

 

Cyklopouť bude duchovně doprovázet pětice kněží (P. Petr Utíkal - farnost Jezernice, P. Radek Šidleja - farnost Drahotuše, P. Pavel Kaška - farnost Milotice, P. Jindřich Peřina - farnost Uherský Brod a P. Alvarez Petr Kodeda OP - klášter dominikánů Plzeň) a jeden tzv. trvalý jáhen - Ing. Mgr. Jiří Dvořáček - farnost Žďár nad Sázavou.

 

V pelotonu se znovu představí řada osobností, které si během poutí připravili pro účastníky přednášky. Od roku 2007 (v pořadí 3. cyklopouti) nechybí na cyklopoutích přednášky některého z přímých účastníků. Na zesnulého doc. Petra Hlaváčka, který s touto činností započal, letos navážou další. A bude mezi nimi znovu i jeho syn Pavel Hlaváček.

Postupně se tak cyklopoutníci můžou těšit na přednášky:

PhDr. Pavel HLAVÁČEK Ph.D. Téma: Vzpomínkové čtení – Děkanské projevy: Jak jsem stal cyklopoutníkem.

Ing. Jan Pečiva Ph.D. Téma: "Pro lásku jeho i ji stvořil". Přednáška se bude týkat otázek manželství, svobodných, smyslu života.

Třetí „přednáškou“ bude autorské čtení „na dobrou noc“ od MUDr. Terezy Igazové. Čtení bude spojeno s možností zakoupení knihy s originálním věnováním autorky, která je spisovatelkou, lékařkou a současně maminkou na mateřské dovolené, a také účastnící řady cyklopoutí, té letošní nevyjímaje.

 

Na každé cyklopouti se vytvoří skvělé společenství, které se setkává i v průběhu roku. Během předchozích 14 ročníků vzniklo mezi cyklopoutníky celkem 8 manželství a další páry k tomu mají nakročeno.

 

Rekapitulace:

Pořadatel: Orel Uherský Brod

Délka trasy: 500 km

Start: V ČR (Plzeň), cíl pouti Litoměřice.

Počet etap na kole: 8

Délka etap: od 40 km do 100 km

Obtížnost: středně náročná

Velikost pelotonu: 170 cyklistů

Poměr účastníků: 62% mužů a 38% žen.

Dále jedou 5 kněží a 1 jáhen.

Nejstarší účastník: 83 let

Nejmladší účastník: 2 roky (veze ho tatínek na kole), na kole jede nejmladší účastnice věku 13 let.

Jedou i celé rodiny.

Nejstarší kolo: ročník 1972 (kolo značky Favorit).

Noclehy: v tělocvičnách škol, sportovních halách, klášteře.



 

 

Odkud pocházejí účastníci letošní cyklopouti? Zde je výčet měst a obcí: Milotice, Frýdlant nad Ostravicí, Vlašim, Žatec, Pelhřimov, Sedlec, Ústí nad Orlicí 3 Kerhartice, Šenov u Ostravy, Brno-Lesná, Kelč, Zábřeh na Moravě, Ústí nad Orlicí, Žďár nad Sázavou, Oponešice, Kadaň, Prostějov, Praha 9, Prešov, SK, Ostrava - Stará Bělá, Ostrava 2, Rovensko u Zábřehu na Moravě, Pašovice, Hranice na Moravě, Zlín, Beroun, Ostrava, Moravské Budějovice, Znojmo, Suchá Loz, Vítonice u Bystřice pod Hostýnem, Horní Újezd – Všechovice, Lhota u Kelče, Kunovice – Loučka, Valašské Meziříčí, Babice, Lukov, Lišov, Holubice, Karlovy Vary, Uherský Brod, Čelákovice, Veltrusy, Plzeň, Brno-Žabovřesky, Březová u Slušovic, Zlín, Háj ve Slezsku – Lhota, Jevíčko, Bílý Kámen, Metylovice Lučina, Praha, Olomouc, Štíty, Jakubov u Moravských Budějovic, Frýdek-Místek, Bojkovice, Viničné Šumice, Praha 9, Žopy u Holešova, Veselí nad Moravou, České Budějovice, Vichová nad Jizerou, Petřvald, Praha 8, Bobrová, Dolní Bojanovice, Dolní Domaslavice, Klatovy, Stanětice – Zahořany, Otnice, Domažlice, Němčany u Slavkov u Brna,Blatnice pod Sv. Antonínkem, Slušovice, Havířov-Podlesí, Hlučín, Havířov – Šumbark, Sloup, Praha 10, Vejprnice, Pozořice, Jinočany, Kroměříž, Mistřice u Bílovic, Stará Ves nad Ondřejnicí, Chrudim, Petrůvka, Jaroměřice nad Rokytnou, Horní Domaslavice, Praha 5, Drahotuše, Kovalovice Jezernice, Bánov, Vysoké Mýto, Želechovice nad Dřevnicí, Bernartice nad Odrou, Vizovice, Mokrá – Horákov, Popovice, Staré Město u Uh. Hradiště, Velké Meziříčí.



A která povolání se objeví v "pelotonu" účastníků? Kuchařka, odlévač kovů, učitelka jazyků, učitelka ZŠ, montážní dělník, učitelka MŠ, student, nástrojář, studentka, systémová obsluha, manager, vlakvedoucí, stolař, programátor, OSVČ, učitelka SŠ, rodičovská dovolená, úředník, student medicíny, vedoucí expedice, farmaceut, mechanik, jáhen, důchodce, učitelka SŠ, zdravotní sestra, administrativa, lékař, podnikatel, výroba, architekt, návrhář nábytku, skladník, důchodkyně, VŠ pedagog, technik, elektrikář, referent výroby, daňový poradce, vedoucí kovodílny, účetní, ekonomka, produktový manager, student, IT vývojář, knihkupec, lékař/MD, žák, IT, geograf, dotační manager, důchodce, technický pracovník, fyzioterapeutka, kněz, technik ICT, technik ve výrobě, správce IT, důchodce, účetní, projektant, operátor, referentka, právník, konstruktér, farmaceut, student BIGY, zámečník, ing. důchodce, servisní technik, elektromontér, učitelka ZŠ, zdravotní sestra důchod, technik, důchodce, praktický lékař, OSVČ účetní, administrátor IT, soustružník, programátor, student AG, správa IT, softwarový vývojář, farář, ekonom, administrativní pracovník, poradce na ÚP, copywriter, zedník, energetik, referentka, seřizovač, hasič, kostelník, programátor, zdravotník, servisman, státní zaměstnanec, elektromechanik, asistentka, kněz – rektor kostela, student, puškař, student všeobecná sestra, důchodce, stavební technik, personalistka, vývojový pracovník, automechanik, řidič, seřizovač, státní úředník, studentka, grafik, studentka, hlavní organizátor, důchodce, kněz, výčepní.



A na závěr: Letos jedeme na cyklopouť v cyklo-dresech národních barev.



Kontakt na organizátory:

Petr Gabriel, tel. +420 777 623 930, e-mail: info@cyklopoute.cz, www.cyklopoute.cz

 

 

 

 

 

Harmonogram Cyklopouť ZÁPADNÍ ČECHY

09. - 18. srpna 2019

9/8

Sraz účastníků v Plzni

SO

10/8

  1. etapa Plzeň - Domažlice 60 km (přes Švihov)

NE

11/8

  1. etapa Domažlice (poutní mše svatá na Vavřinečku) – Kladruby (40 km)

PO

12/8

  1. etapa Kladruby – Teplá, přes Konstantinovy Lázně (55 km) nebo přes Plasy (100 km)

ÚT

13/8

  1. etapa Teplá – Františkovy Lázně, přes Lázně Kynžvart, Cheb (60 km)

ST

14/8

  1. etapa Františkovy Lázně – Toužim (Skoky), přes Chlum sv. Máří, Bečov n/T (70 km)

ČT

15/8

  1. etapa Toužim - Skoky (poutní mše svatá) - Karlovy Vary (50 km)

16/8

  1. etapa Karlovy Vary – Žatec (75 km)

SO

17/8

  1. etapa Žatec – Litoměřice. Přes Panenský Týnec a Terezín (85 km)

NE

18/8

Slavnostní zakončení cyklopouti

 

Co je OREL? Orel je občanské sdružení, jehož cílem je výchova mladých lidí a dětí prostřednictvím převážně sportovních aktivit, zároveň také férovým sportováním, či uměním prohrávat. Sportovci v Orlu se primárně nevěnují vrcholovému sportu, nýbrž sportu pro radost a pro zdraví. Kromě sportu se Orlové zabývají i kulturními aktivitami. Orel se aktivně zapojuje do českých i evropských sportovních struktur. V ČR je členem Všesportovního kolegia a má své zástupce také v Českém olympijském výboru. Na mezinárodním poli je dlouholetým členem mezinárodní sportovní federace FICEP. Za stoletou dobu své historie byl Orel totalitními režimy několikrát zrušen.  Duchovní rádcem Orla pro Českou republiku je olomoucký arcibiskup Jan Graubner.  Orel má v České republice přes 250 jednot. V Uherském Brodě má pak na 220 členů.

 

Historie jednotlivých ročníků cyklopoutí

Města a vesnice, z nichž cyklopoutě startovaly a kde cyklisté nocovali:

 

1.    ROČNÍK

Cyklopouť do Mariazell 2004 (Středoevropská pouť) – 250 km, 115 účastníků

Trasa: Znojmo (ČR) – Retz – Krems - Gaming a Mariazell (vše Rakousko – cíl:)

 

2.    ROČNÍK

Cyklopouť do Kolína nad Rýnem 2005 (XX. Světové dny mládeže) – 910 km, 50 účastníků

Trasa: Cheb (ČR) -  Marktredwitz – Bamberg – Schonunungen – Wertheim – Frankfurt- Oberwesel  - Koblenz–Vallendar a Kolín n/R (vše Německo – cíl).

 

3.    ROČNÍK

Cyklopouť do Mariazell 2007 (Středoevropské setkání mládeže) – 430 km, 94 účastníků

Trasa: Uherský Brod - Mikulov (obě ČR) – Vídeň – Krems - Gaming a Mariazell (vše Rakousko – cíl).

 

4.    ROČNÍK

Cyklopouť do Čenstochové 2008 (Putování do polského poutního místa) – 480 km, 83 účastníků

Trasa: Uherský Brod – Kelč - Dolní Domaslavice (ČR) – Osvětim – Krakov - Zawiercie - Čenstochová (Polsko - cíl).

 

5.    ROČNÍK

Cyklopouť napříč Českou republikou Po stopách českých světců (putování k oslavě 100. výročí založení Orla) – 850 km, 102 účastníků

Trasa: Cheb – Teplá – Nepomuk – Prachatice – Zálší – Želiv – Křižanov – Boskovice – Olomouc – Svatý Hostýn – Velehrad – Uherský Brod (vše ČR).

 

6.    ROČNÍK

Cyklopouť do Maďarska 2010 (okružní jízda) - 700 km, 126 účastníků

Trasa: Uherský Brod (ČR) – Šaštín – Bratislava (obě SK) – Ásvanýráró – Tata – Budapešť – Ostřihom (vše Maďarsko) – Nitra – Nové Mesto nad Váhom (vše SK) – Uherský Brod (ČR - cíl)

 

7.    ROČNÍK

Cyklopouť 2011 do  Santiago de Compostela (jedno ze třech největších křesťanských poutních míst světa, zde je hrob svatého Jakuba) - 550 km, 133 účastníků

Trasa: Autobusem přes Chamonix a Lurdy do španělského města Burgos. Odtud na kole – Frómista – Sahagun – León – Astorga – Vega de Valcarce – Portomarín – Santiago de Compostela a autobusem do Finnistere (tzv. „Konec světa“), a pak do Madridu (vše Španělsko) na Světové setkání mládeže s papežem Benediktem XVI.

 

8.    ROČNÍK

Cyklopouť 2012 do Říma – s audiencí u papeže Benedikta XVI., celkem na kole 1900 km, 130 účastníků (30 cyklistů jelo celou trasu Velehrad – Padova – Řím).

Trasa (30 cyklistů) 815 km: Velehrad – Mistelbach – St. Poelten – Mariazell – St. Stefan – Mölbling – Arnoldstein – Dignano  – Venezia – Padova.

Trasa (130 cyklistů) 900 km: Velehrad autobusem do Padovy – Codigoro – Ravenna - Pesaro (přes San Marino) – Loreto – Fabriano – Perugia – volný den v Assisi, Bolsena – Řím (vše Itálie - cíl).

 

9.    ROČNÍK

Cyklopouť 2013 po ČR při příležitosti oslav 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, 155 účastníků, 600 km

Trasa: Praha (start) – Stará Boleslav – Mělník – Jablonné v Podještědí – Jičín – Třebechovice pod Orebem – Králíky – Prostějov – Velehrad (cíl).

 

Cyklopouť ze Soluně na Velehrad 27 účastníků, 1800 km

Trasa (autobusem do Soluně a odtud na kole): Soluň – Gevgelija    Veles    Vranje    Niš – Lapovo    Lapovo – Bělehrad (zde volný den) Novi Sad – Sombor    Sombor – Pécs – Zalavár – PapáVelký Meder – Nitra – Sudoměřice Velehrad (cíl).

 

10. ROČNÍK

Cyklopouť k 10. výroční cyklopoutí z Uherského Brodu do Levoče (od 9. 8. do 19. 8. 2014), 135 účastníků, 750 km

Trasa: Uherský Brod – Karolínka – Stará Bystrica – Trstená – Kežmarok (přes Polsko Zakopané) – Levoča – Spišská Nová Ves – Brezno – Banská Štiavnica – Piešťany – Uherský Brod (cíl).

 

11.  ROČNÍK

Cyklopouť z Uherského Brodu na Svatou Horu u Příbrami (od 31. 7.  - 9. 8. 2015), 105 účastníků 750 km.

Trasa: Uherský Brod (start) – Dolní Bojanovice – Hnanice (Znojmo) – Dačice – Jindřichův Hradec – Český Krumlov – Písek – Příbram (Svatá Hora)Praha (cíl).

 

12.  ROČNÍK

Cyklopouť z Prahy do z Prahy do Krakova na XXXI. Světové dny mládeže s papežem Františkem (od 31. 7. - 9. 8. 2015), 130 účastníků, 850 km.

Trasa: Praha (start) – Kutná Hora – Číhošť – Žďár nad Sázavou – Jaroměřice u Jevíčka – Kroměříž – VELEHRAD – Svatý Hostýn – Dolní Domaslavice – Osvětim – Krakov (cíl).

 

13.  ROČNÍK

Cyklopouť 2017 do  Fátimy (k oslavě 100 let od zjevení Panny Marie) – 700 km, 120 účastníků

 

Trasa: Autobusem přes Montpeliér, Toulouse do španělské vesnice Vega de Valcarce. Odtud na kole – Vega de Valcarce (start - Španělsko) – Portomarín – Santiago de Compostela – Pontevedra  – Ponte de Lima (Portugalsko) – Porto – Aveiro – Coimbra – cíl: Fátima.

 

14.  ROČNÍK

Cyklopouť do Mariazell 2018 (Středoevropské setkání mládeže) – 630 km 142 účastníků

Trasa:  České Budějovice (start) – Vyšší Brod – Linec – Gaming – MARIAZELL (cíl pouti) – Melk – Vídeň  – Břeclav (konec pouti).

 

Dáváme sportu smysl

 

 

Orel Uherský Brod

 

Korespondenční adresa:

 

Orel Uherský Brod

Orelský stadion
ulice Lipová 2614
688 01 Uherský Brod

Tel. +420 777 623 930

 

e-mail: info@cyklopoute.cz

 Číslo bankovního účtu:

Číslo účtu: 2201165695/2010

 



TOPlist

 

 

 

 

 

Naši sponzoři a partneři:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

papezpapezcestacestaslideslide33slide4vsichnislide6